17.5.2017Sanni Mäntyniemi

Toukokuun 2017 uutiskirje

Tässä uutiskirjeessä

  • 100 mediakasvatusideaa: Mediasivistys
  • Uusi kattava oppimateriaali vihapuheesta ja disinformaatiosta
  • Tuota ja tulkitse -työkalun tukimateriaali
  • Digitaalisen nuorisotyön SomeCamp Turussa syyskuussa
  • Itä-Suomen yliopistossa erikoistumiskoulutusta opettajille – haku päättyy 19.5.
  • Kansainvälinen mediakasvatuskonferenssi Rovaniemellä marraskuussa – Call for papers!
  • Opettajilla on oppilaita paremmat tietotekniset taidot

Mediakasvatusseura tiedottaa

100 mediakasvatusideaa: teemana mediasivistys

Mediakasvatusseuran 100 mediakasvatusideaa -kampanja jatkuu! Toukokuun koosteeseen on kerätty materiaalia mediasivistykseen eli aikuisten ja ikääntyneiden mediataitoihin liittyen. Tutustu koosteeseen täällä.

Mediakasvatusseura kutsuu kaikki juhlistamaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä! Seura kokoaa suomalaisen mediakasvatuksen helmiä kuukausittain julkaistavaan kymmenen idean koosteeseen. Kutsummekin kaikki mukaan kokoamaan yhdessä edustavaa otosta suomalaisesta mediakasvatuksesta. Tähän mennessä julkaistut mediakasvatusideat löydät osoitteesta www.mediakasvatus.fi/100ideaa
Kesäkuun
teemana on hyvinvointi. Lue lisää teemoista ja jaa omat ideasi täällä.

Mediakasvatusseuran jäsen, ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Mediakasvatusseuran jäsen, ilmoitathan muuttuneista yhteystiedoistasi meille sähköpostilla mediakasvatus(a)mediakasvatus.fi!

Mediakasvatusseuran toimintaa voi tukea liittymällä seuran jäseneksi. Jäsenmaksut käytetään perustoimintamme tukemiseen. Lue lisää jäsenyydestä täältä. Henkilöjäsenen liittymislomakkeen löydät täältä ja yhteisöjäsenen lomakkeen täältä.

Tuota ja tulkitse -työkalun tukimateriaali

Mediakasvatusseuran tuottamaa suosittua Tuota ja tulkitse -työkalua on täydennetty tukimateriaalilla. Tukimateriaalipaketti toimii työkalun käyttöohjeena ja koostuu aiheen käsittelyä tukevista lisäkysymyksiä. Tukimateriaali löytyy pdf-tiedostona täältä ja verkkoversiona täältä.

Tapahtumia ja koulutuksia

Tomorrow-dokumentin ilmaisnäytös opettajille 22.5.

Tomorrow-ilta on maksuton elokuvanäytös opettajille, jotka tarvitsevat uutta twistiä ja uskallusta ilmastonmuutoksen käsittelyyn. TOMORROW (2016) on maailman tilaan ja tulevaisuuteen keskittyvä dokumenttielokuva, joka lannistamisen sijaan innostaa ja aktivoi. Tilaisuus järjestetään Elokuvateatteri Orionissa ma 22.5. klo 17. Ennakkoilmoittautumiset osoitteeseen koulut(a)kavi.fi. Lisätietoa tapahtumasta täällä.

LähiVerkon webinaarit senioreille

Lähiverkko järjestää kuukausittain maksuttomia ikäihmisille suunnattuja verkkoseminaareja. Tulevien webinaarien aiheina ovat mm. mobiilisovellukset arjessa ilona ja hyötynä, hyvinvointia digitaalisista peleistä sekä Skype ryhmätoiminnassa. Lisätietoa webinaareista löydät täältä.

SomeCamp Turussa syyskuussa

SomeCamp 2017 järjestetään Turussa 19.-20.9.2017. Tapahtuman pääteema on teknologiakasvatus. Aihetta tarkastellaan keynote-puheenvuoroissa ja työpajoissa erityisesti nuorten osallisuutta ja aktiivista kansalaisuutta korostaen. SomeCamp on suunnattu digitaalisesta nuorisotyöstä kiinnostuneille ja sitä työkseen tekeville. Tapahtuman hinta täysihoidolla on 65€. Lue lisää täältä.

Mediakasvatusfoorumi 4.10.

Mediakasvatusfoorumi pidetään keskiviikkona 4.10.2017 Helsingissä. KAVI:n järjestämässä tapahtumassa teemana on osaaminen ja tulevaisuus. Koko päivän maksuton Mediakasvatusfoorumi on suunnattu julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin päättäjille ja suunnittelijoille sekä mediakasvatuksen tutkijoille ja asiantuntijoille. Lisätietoa Mediakasvatusfoorumista löydät täältä.

Materiaaleja ja julkaisuja

Uusi kattava materiaali vihapuheen ja disinformaation käsittelyyn mediakasvatuksen keinoin

Koulukino on julkaissut laajan oppimateriaalin otsikolla Disinformaatio, vihapuhe ja mediakasvatuksen keinot – Työkaluja teemojen käsittelyyn. Materiaali on suunnattu erityisesti yläkouluun, toisen asteen opetukseen ja nuorisotyöhön. Oppimateriaali koostuu kahdesta osasta: Vihapuhe ja sananvapaus sekä Disinformaatio ja valemedia. Molemmat osuudet on nyt julkaistu pdf-muodossa, jonka lisäksi Koulukinon sivuilta löytyy laajempi verkkoversio lisätehtävineen ja tapausesimerkkeineen. Lisätietoa materiaalista saat täältä.

10 faktaa lukemisesta

Lukukeskus on julkaissut 10 faktaa lukemisesta -tietopaketin suomalaisten lukutaidosta ja lukemisesta. Lukutaidon merkitys nykyisessä mediamaailmassa on korostunut, mutta suomalaisten lukutaitotaso on heikentynyt. Tutustu faktoihin täällä.

Vihapuhe netissä -opas somaliksi ja arabiaksi

Ruotsin mediakasvatusviranomainen Statens medieråd sekä Ruotsin Ei vihapuheelle -liike ovat julkaisseet oppaan netin vihapuheesta ja netissä tapahtuvasta häirinnästä ja hyväksikäytöstä. Opas on suunnattu vanhemmille ja lasten parissa työskenteleville ammattilaisille. Ruotsin– ja englanninkielisten oppaiden lisäksi opas on saatavilla myös arabiaksi ja somaliksi, joten sitä voi hyödyntää maahanmuuttajien mediakasvatuksessa. Lue lisää täältä (ruotsiksi).

Sanomalehti opetuksessa -oppituntivinkit

Kuinka ottaa uutiset osaksi opetusta? Sanomalehtien liiton tuottama oppituntivinkit-sivusto tarjoaa käytännön vinkkejä niin esiopetukseen, alakouluun, yläkouluun kuin toiselle asteellekin. Vinkeissä käsitellään muun muassa ajankohtaisia uutisia ja erilaisia medialukutaitoon liittyviä aiheita. Oppituntivinkeissä hyödynnetään verkossa julkaistuja sanomalehtijuttuja. Tutustu oppituntivinkkeihin täällä!

Digitaalisen nuorisotyön suuntaviivat

Verke on koostanut kahdeksankohtaiset digitaalisen nuorisotyön suuntaviivat. Suuntaviivat koostuvat periaatteista ja toimenpide-ehdotuksista. Niiden tarkoitus on auttaa kehittämään digitaalista nuorisotyötä strategisesti ja kokonaisvaltaisesti. Tutustu digitaalisen nuorisotyön suuntaviivoihin täällä.

Kyberin taskutieto -opas auttaa tietoturvakysymyksissä

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen ja Jyväskylän yliopiston julkaisema Kyberin taskutieto -opas kertoo keskeisimmän tietoyhteiskunnasta. Oppaan teemoja ovat informaatiovaikuttaminen ja teknologian toimintahäiriöihin varautuminen. Oppaasta löytyy myös digitalisaatioon liittyvää sanastoa auki selitettynä sekä ohjeet hyvän salasanan keksimiseen. Lue lisää täältä.

Muuta

Esports-pelitila Score avautui Helsingissä

Score on hiljattain avattu Helsingin nuorisoasiainkeskuksen esports-piste Oulunkylässä. Scoresta löytyy pelisaleja sekä Click-tila, joka tarjoaa loistavat puitteet joukkueiden treenaamiseen 24/7. Perjantaisin Scoressa järjestetään avoimia peli-iltoja. Lisätietoa Scoresta täältä.

Erikoistumiskoulutusta opettajille – Haku Itä-Suomen yliopistoon päättyy 19.5!

Itä-Suomen, Turun ja Helsingin yliopistoissa järjestetään digitaalisen oppimisen ja opettamisen erikoistumiskoulutusta opettajille. Itä-Suomen yliopistossa syksyllä 2017 alkavan koulutuksen hakuaika päättyy 19.5.2017. Opintokokonaisuus on laajuudeltaan 60 opintopistettä, ja sen kesto on kaksi lukuvuotta. Koulutukseen voivat hakea luokan- ja aineenopettajat, joilla on vähintään kolme vuotta työkokemusta opetusalalta. Lue lisää täältä.

Opettajilla ysiluokkalaisia paremmat ICT-taidot

Tampereen ja Turun yliopistojen tutkimuksen alustavien tulosten mukaan opettajilla on yhdeksäsluokkalaisia oppilaita paremmat tietotekniset taidot. Opettajat ovat myös oppilaita taitavampia laitteiden käyttäjiä. Opettajilla sukupuolten väliset erot osaamisessa ovat huomattavat, miesten digiosaamisen ollessa naisia parempi. Oppilaat osaavat parhaiten tiedonhaun, tekstinkäsittelyn ja mobiilisovellusten asennuksen ja päivitykset. Lue lisää täältä.

Mediakasvatuskonferenssi Rovaniemellä – Call for papers

Lapin yliopiston Mediapedagogiikkakeskus järjestää kansainvälisen Media Education Conference -tapahtuman 27-28.11.2017 Rovaniemellä. Konferenssiin voi hakea esittelemään omaa mediakasvatusaiheista tutkimustaan joko suullisesti tai posterina. Tiivistelmien deadline on 21.8.2017. Lue lisää täältä.

Mediakasvatus.fi-portaalin ja Mediakasvatusseuran uutiskirjeen kautta tiedotusta materiaaleille, koulutuksille, hankkeille ja julkaisuille

Tiesithän, että Mediakasvatus.fi-portaaliin voi vapaasti tarjota tietoa mediakasvatukseen liittyvistä koulutuksista, uusista julkaisuista tai vaikka oman organisaatiosi tekemiä materiaaleja? Portaali tavoittaa laajasti kävijöitä joka viikko, joten se on helppo tapa levittää tietoa ja käytäntöjä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Materiaaleja ja tiedotettavia asioita voi lähettää osoitteeseen mediakasvatus(a)mediakasvatus.fi.

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat