3.11.2017Melissa Castrén

100 mediakasvatussideaa – mediakriittisyys, vihapuhe ja disinformaatio

Linkki materiaaliin: http://www.mediakasvatus.fi/wp-content/uploads/2017/11/Suomi100-marraskuu-mediakriittisyys-vihapuhe-ja-disinformaatio.pdf

Tuotantovuosi: 2017

Tuottaja: Koostanut Mediakasvatusseura

SuomiFinland100-banneri_sininen_RGB_790x444

Mediakasvatusseuran 100 mediakasvatusideaa -kampanjan marraskuun koosteeseen on kerätty ideoita ja materiaaleja liittyen mediakriittisyyteen, vihapuheeseen ja disinformaatioon.

Marraskuun materiaalipaketissa pureudutaan pinnalla oleviin, yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja tarkastellaan mediasisältöjä kriittisesti sananvapauden näkökulmasta. Uutistarjonnan yltäkylläisyyden aikana luotettavia uutisia voi olla vaikea tunnistaa niin sanotuista valeuutisista. Materiaalin kautta pääsee treenaamaan kriittistä medialukutaitoa ja testaamaan, mistä tunnistaa valeuutisen tai kuvahuijauksen. Myös vihapuhe nostaa päätään erityisesti verkossa. Materiaalissa tarkastellaan aihetta erityisesti mediakasvatuksen näkökulmasta pohditaan sananvapauden hämärtyneitä rajoja: mitä netissä saa sanoa ilman seurauksia?

100 mediakasvatusideaa -kampanja on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Kampanjan tarkoituksena on juhlistaa laadukasta suomalaista mediakasvatusta nostamalla esiin sen säihkyvimpiä helmiä vuosien varrelta. Mediakasvatusseura kokoaa yhteistyössä kaikkien alan toimijoiden kanssa sata mediakasvatusmateriaalia ja -vinkkiä kymmenen mediakasvatukseen liittyvän teeman alle: varhaiskasvatus, nuorisotyö, koulumaailma, mediasivistys, hyvinvointi, demokratiakasvatus, mediakriittisyys, uudet digitaaliset ja vuorovaikutteiset ympäristöt, elokuva- ja taidekasvatus sekä pelikasvatus. Juhlavuoden 2017 ajan julkaistaan kuukausittain kulloiseenkin teemaan liittyvät kymmenen materiaalia ja vinkkiä.

Lue kooste täältä.