FAQ

Tältä sivulta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Mediakasvatusseuran jäsenyyteen liittyviin kysymyksiin löydät vastauksia Jäsenyys-sivulta. Voit lähettää oman kysymyksesi Palaute-lomakkeen kautta. Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostitse tai soittaa (kts. yhteystiedot).

Mediakasvatus

Yleiset

Verkkosivut

Muut

Mediakasvatus

Mitä on mediakasvatus ja miksi sen pitäisi kiinnostaa minua?
Mediakasvatus on kasvatus- ja viestintätieteellinen poikkitieteellinen tutkimusalue sekä opetuksen alue, jossa opitaan havaitsemaan ja tarkastelemaan median vaikutuksia ja merkityksiä yksilöille ja yhteiskunnille. Mediakasvatukseen liittyvää tutkimusta tehdään monilla tieteenaloilla moni- ja poikkitieteellisesti sekä tieteidenvälisesti. Käytännön mediakasvatus läpäisee monia koulussa opetettavia oppiaineita (Wikipedia)

Mediakasvatus on paitsi tiedettä ja opetusta, myös kasvattajien ponnistelua mm. lasten ja nuorten mediakriittisyyden tukemiseksi. Sitä tehdään kouluissa, kodeissa ja kaikkialla missä aikuiset ja lapset kohtaavat, kuten kirjastoissa, kerhoissa, nettipalstoilla… Mediataitojen opetus on osa koulujen opetussuunnitelmia, mutta sitä on hyvä toteuttaa päivittäin mainoksia katsellessa, televisio-ohjelmista puhuttaessa, lehtiä selaillessa. Mediakriittisyys ja medianlukutaito ovat kansalaistaitoja. Niiden kehittämiseen tarvitaan aikuisten panosta. Mediakasvatus.fi on palvelu, joka tarjoaa kasvattajille apua tässä työssä.

Mitä mediakasvatus on, entä mitä tarkoitetaan mediataidoilla? Tiivistä lisätietoa aiheesta löydät Mediakasvatusseuran sivujen Mediakasvatus pähkinänkuoressa -tiivistelmästä (pdf).

Haluaisin sähköpostia mediakasvatukseen liittyvistä tapahtumista ja uutisista. Miten se onnistuu?

Tilaa mediakasvatus.fi -uutiskirje etusivulta. Saat kerran kuukaudessa postia uutisista, tapahtumista, kilpailuista, julkaisuista ja muista mielenkiintoisista asioista mediakasvatuksen kentällä. Lisätietoja uutiskirjeistä saat lähettämällä viestiä mediakasvatus(a)mediakasvatus.fi.

Takaisin ylös


 

Yleiset

Mikä on Mediakasvatusseura?
Mediakasvatusseura on voittoa tavoittelematon, kaksikielinen, valtakunnallinen yhdistys, joka tarjoaa yhteisen foorumin mediakasvatuksesta kiinnostuneille ja aiheen ympärillä työskenteleville ammattilaisille. Seura on perustettu 2005 ja sen kotipaikka on Jyväskylä. Toimipaikka yhdistyksellä on Helsingissä. Yhdistyksen jäsenmäärä on jatkuvassa nousussa ja yhdistyksen asema mediakasvatustoiminnan kentällä on vahva ja vakaa.

Miten Mediakasvatusseuran hallitus valitaan?
Mediakasvatusseuran hallituskokoonpano valitaan vuosikokouksessa. Ehdotuksen kokoukseen tekee vaalivaliokunta, jonka kokoonpano vaihtelee hallituskausittain. Ehdotuksia hallituksen jäseniksi voi lähettää mediakasvatus(a)mediakasvatus.fi. Tiedot ehdokkaista kannattaa lähettää viim. marraskuussa, koska vuosikokous järjestetään useimmiten seuraavan vuoden tammi-helmikuussa.Hallitukseen valitaan edustajia huomioiden mm. toiminnan valtakunnallisuus, moniammatillisuus ja kaksikielisyys.

Ketä hallitukseen oikein kuuluu ja miksi he ovat hallituksen jäseniä?
Hallituksen jäsenet on esitelty täällä. Kokoonpanossa otetaan huomioon kaksikielisyys, alueelliset näkökulmat (eli hallituksessa on edustus ympäri maata), tutkija- ja käytännön ammattilaisten edustus sekä yhteisöjäsenyys. Suuri osa hallitukseen valituista edustavat yhdistyksen yhteisöjäseniä. Hallitus on moniääninen ja demokraattinen elin, joka pyrkii toimimaan äänenä koko suomalaiselle mediakasvatuskentälle.

Takaisin ylös


 

Verkkosivut

Mitä materiaalia saan syöttää sivuille?
Mediakasvatus.fi on julkaisualusta, jossa pätevät tekijänoikeuslain pykälät. Kaikkeen tuottamaasi materiaaliin täytyy olla asianmukaiset luvat. Älä lainaa toisten aineistojasi ja julkaise niitä omissa nimissäsi ilman lupaa. Jos et ole varma aineistosta, älä julkaise sitä. Esimerkiksi kuvissa esiintyviltä ihmisiltä on pyydettävä lupa.Uutissivulle voit syöttää mediakasvatukseen liittyviä uutisia, jotka koskettavat mahdollisimman laajasti mediakasvattajia. Voit tiedottaa uusista palveluista, uusista materiaaleista (mieluummin yleisellä tasolla kuin yksittäisiä materiaaleja eritellen), tapahtumista, työpajoista, seminaareista ja koulutuksista. Uutisista poimitaan ajankohtaisia asioita sivuston uutiskirjeeseen.Tapahtumakalenteriin voit syöttää mediakasvatukseen liittyviä tapahtumia kuten kokoontumisia ja seminaareja. Voit syöttää myös tietoa yleisemmin mediaan liittyvistä tapahtumista kuten elokuvafestivaaleista.

Materiaalipankkiin voit syöttää tuottamiasi materiaaleja, tutkimuspankkiin tuottamiasi tutkimuksia ja toimijapankkiin tiedot mediakasvatukseen liittyvästä toiminnastasi.

Verkkosivuiltanne puuttuu tärkeää tietoa. Miten toimin?
Useimpia sisältöjä voit itse lähettää meille rekisteröitymättä – lähettäminen tapahtuu helpoilla verkkolomakkeilla. Voit ilmoittaa puutteista ja vioista sähköisen palautekanavamme kautta: http://www.mediakasvatus.fi//palaute

Minulla on tekninen ongelma. Miten toimin?
Tekniset ongelmat johtuvat usein selaimesta. Voit myös kokeilla auttaako selaimen vaihto (kokeile: Internet Explore, Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome…). Jos ongelma ei ratkea, ota yhteyttä. Päivityksestä johtuen jotkut osiot voivat olla väliaikaisesti pois käytöstä.

Takaisin ylös


 

Muut

Olen töissä XX-nimisessä paikassa, joka on seuran yhteisöjäsen. Jos haluan saada jäsenpostia, pitääkö minun liittyä henkilöjäseneksi?
Ei tarvitse. Yhteisöjäsenen palveluksessa toimivat ovat samalla oikeutettuja jäsenpostiin. Voit pyytää yhteisöjäsenen yhteyshenkilöäsi välittämään jäsenpostit eteenpäin. Voit tilata myös muita uutiskirjeitä mediakasvatus.fi:n etusivulta.

Takaisin ylös